Optimal economic design for acetylated starch from Manihot esculenta Crantz (cassava)
Optimal economic design for acetylated starch from Manihot esculenta Crantz (cassava)

Abstract

Acetylated starch has multiple application possibilities in the food and chemical industry and

its production from Manihot esculenta Crantz (cassava) is very advantageous in tropical

zones. The objective of this work is to optimize the design of acetylated starch production

plants considering the technological schemes of the directly acetylated product and the

previously gelatinized product. Optimal profit and dynamic profitability indicators were

determined. The independent variables were production capacity, conversion and drying gas

temperature. A central composite experimental design was generated for the indicators profit,

net present value (NPV), internal rate of return (IRR) and discounted payback period (DRP).

The regression models were optimized by means of the response surface methodology. The

economic indexes of the process were determined, after technological selection, material and

energy balances and technological design. It was obtained that acetylated starch requires

higher capacity acetylators, but requires less energy consumption, since water can be

eliminated by physical methods. The production of acetylated gelatinized starch presents

more advantageous kinetics, but is technologically very demanding due to the rheology of the

gelatinized paste. Acetylated starch was selected as the optimal alternative, obtaining a profit

of 1 420 000 USD, NPV of 9 090 000 USD, IRR of 82,51 % and PRD of 1,8 years,

processing 12,57 tcassava/d, at a conversion of 0,505 and 124,98 °C in the gas feed to the

pneumatic dryer of 6,55 m3

of duct and demanding an acetylating battery of 28,76 m3 and an

energy consumption index of 0,06 t Cuban crude oil/tacetylated starch. 

Resumen

El almidón acetilado presenta múltiples posibilidades de aplicación en la industria alimentaria

y química y su obtención a partir de Manihot esculenta Crantz (yuca) es muy ventajosa en

zonas tropicales. El trabajo tiene como objetivo, optimizar el diseño de plantas productoras de

almidón acetilado considerando los esquemas tecnológicos del producto acetilado

directamente y del producto gelatinizado previamente. Se determinó la ganancia y los

indicadores dinámicos de rentabilidad óptimos. Las variables independientes fueron la

capacidad productiva, la conversión y la temperatura del gas de secado. Se generó un diseño

experimental central compuesto para los indicadores ganancia, valor actual neto (VAN), tasa

interna de retorno (TIR) y periodo de recuperación al descontado (PRD). Se optimizaron los

modelos de regresión mediante análisis de cordillera a través de la metodología de superficie

de respuesta. Se determinaron los índices económicos del proceso, previa selección

tecnológica, balances de materiales y energía y diseño tecnológico. Se obtuvo que el almidón

acetilado demanda acetiladores de mayor capacidad, pero requiere menor consumo energético

pudiéndose eliminar agua por métodos físicos. La producción de almidón gelatinizado

acetilado presenta cinética más ventajosa, pero es muy exigente tecnológicamente debido a la

reología de la pasta gelatinizada. Se seleccionó como alternativa óptima el almidón acetilado,

obteniéndose ganancia de 1 420 000 USD, VAN de 9 090 000 USD, TIR del 82,51 % y PRD

de 1,8 años, procesando 12,57 tYuca/d, a conversión de 0,505 y 124,98 °C en la alimentación

del gas al secadero neumático de 6,55 m3

de conducto y demandando una batería acetiladora

de 28,76 m3

y un índice de consumo energético de 0,06 tpetróleo crudo cubano/talmidón acetilado. 

About The Speaker

Omar Pérez

Dr. Omar Pérez

UCLV Flag of Cuba

Trabaja como profesor asistente en la UCLV

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Spanish / Español
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15 minutes
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Authors
Dr. Omar Pérez
Dr. Néstor Ley Chong
Dr. Erenio González Suárez
Amanda Acosta Solares
Keywords
acetylated starch
almidón gelatinizado
cassava.
drying
dynamic profitability indicators
indicadores dinámicos de rentabilidad
optimización
optimization
secado
yuca.