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IV International Workshop on Public Policies; Citizen Participation and Democratic Praxis "PRAXIS 2025"

IV International Workshop on Public Policies; Citizen Participation and Democratic Praxis

PRAXIS 2025

Pan Rebelde: experience in food sovereignty and popular education
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Abstract

The dominant food system is imposed through cultural, structural and direct violence that has led to the imposition of abrupt changes in consumption habits, the progressive deterioration of human health and the planet, the incalculable loss of biodiversity, the weakening of cultural identity and disconnection with the territory. However, the economic power of the food industry, which allows it great influence over supranational bodies, national states, media and important sectors of academia and the medical field, social actors emerge in different corners of the country and the world, who with more desire than resources oppose their hegemonic interests over food. Pan Rebelde is one of these initiatives that creatively and nonviolently resist the monopolistic pretensions that powerful actors have over the food world. Through dynamics of popular education that favor dialogue and the sharing of knowledge, flavors and affections, for 10 years it has been trying to contribute to processes of food sovereignty, emphasizing the culinary transformation and consumption of traditional fruits of the territory that are disappearing due to the imposition of diets that make people and the planet sick. In the field of social work, the field of food is still insufficiently explored, which represents a debt of this profession-discipline with the whole society.

Resumen

El sistema alimentario dominante se impone a través de violencias de tipo cultural, estructural y directa que han propiciado la imposición de abruptos cambios en los hábitos de consumo, el progresivo deterioro de la salud humana y del planeta, la incalculable pérdida de biodiversidad, el debilitamiento de la identidad cultural y la desconexión con el territorio. No obstante, el poder económico de la industria de los comestibles, que le permite gran influencia sobre órganos supranacionales, estados nacionales, medios de comunicación e importantes sectores de la academia y el área médica, surgen en distintos rincones del país y del mundo, actores sociales que con más ganas que recursos se oponen a sus intereses hegemónicos sobre la alimentación. Pan Rebelde es una de estas iniciativas que resisten de manera creativa y noviolenta a las pretensiones monopólicas que poderosos actores tienen sobre el mundo alimentario. Con dinámicas de educación popular que favorecen el diálogo y el compartir de saberes, sabores y afectos, desde hace 10 años se pretende contribuir a procesos de soberanía alimentaria enfatizando en la transformación culinaria y consumo de frutos tradicionales del territorio que están desapareciendo debido a la imposición de dietas que enferman a las personas y al planeta. En el ámbito del trabajo social, el campo de la alimentación es todavía insuficientemente explorado, lo cual representa una deuda de esta profesión-disciplina con la entera sociedad.

About The Speaker

Rubèn Darìo Pardo Santamarìa

Dr. Rubèn Darìo Pardo Santamarìa

Universidad del Quindío Flag of Colombia

Discussion

Practical Info
Presentation
Spanish / Español
October 23, 2025 4:25 PM
10 minutes
Hotel Grand Memories Cayo Santa María
Authors
Dr. Rubèn Darìo Pardo Santamarìa
Keywords
re-existence; awareness; transformation; process
re-existencia; concientización; transformación; proceso
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