VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences
SIPN
4th International Symposium "Chemistry of natural products”
Abstract
Problem: The crustacean exoskeletons constitute solid waste that pollutes the environment, from which highly versatile biopolymers are obtained. Objective(s): the physical and chemical evaluation of chitin and chitosan was carried out for their subsequent use as active ingredients in the development of different pharmaceutical forms. Methodology: the parameters evaluated in chitin and chitosan were: organoleptic characteristics, loss due to drying, nitrogen content and protein content (by nitrogen estimation); in addition to chitosan, the degree of deacetylation was determined. Results and discussion: the evaluation confirmed the quality of the chitin obtained as a precursor to obtain chitosan; as well as the deacetylation of chitin and chitosan was obtained with a degree of deacetylation greater than 70%. The results of the physical and chemical evaluations of chitin and chitosan were found within the limits established internationally, for similar products obtained from different sources, of pharmaceutical quality. Conclusions: The results obtained demonstrate the potential use of chitin as a precursor and chitosan as an active ingredient in the development of pharmaceutical and cosmetic formulations.
Resumen
Problemática: Los exoesqueletos de crustáceos constituyen desechos sólidos que contaminan el medio ambiente, a partir de los cuales se obtienen biopolímeros de gran versatilidad. Objetivo(s): realizar la evaluación físico, química de la quitina y quitosana para su posterior empleo como ingrediente activo en el desarrollo de diferentes formas farmacéuticas Metodología: Los parámetros evaluados en la quitina y quitosana fueron: características organolépticas, pérdida por desecación, contenido de nitrógeno y contenido de proteínas (por estimación el nitrógeno), adicionalmente a la quitosana se le determinó el grado de desacetilación. Resultados y discusión: La evaluación confirmó la calidad de la quitina obtenida como precursor para la obtención de quitosana; así como la desacetilación de la quitina y se obtuvo quitosana con un grado de desacetilación superior al 70 %. Los resultados de las evaluaciones físicas y químicas de la quitina y la quitosana se encontraron dentro de los límites establecidos a nivel internacional, para productos similares obtenidos de diferentes fuentes, de calidad farmacéutica. Conclusiones: Los resultados obtenidos demuestran el potencial empleo de la quitina como precursor y de la quitosana como ingrediente activo en el desarrollo de formulaciones farmacéuticas y cosméticas.
About The Speaker
Dr. Nilia de la Paz Martin-Viaña
Discussion