Simposio Internacional de Ciencias Farmaceúticas
SICF
Abstract
Introduction: In this work studies are developed for the formulation of a syrup with the aqueous extract of capraria biflora L. Methods: Physical-chemical characterization of the aqueous extract: total solids, refractive index, density, pH, capillary analysis, organoleptic characteristics, phytochemical screening and phenolic and flavonoid content. Design of experiment 23 for the formulation and elaboration of the syrup (10 and 20% aqueous extract, 65 and 85% sucrose and elaboration technique at room temperature and 500C, using as response variables the refractive index, the relative density and the pH). The physical stability of the formulated syrups was evaluated for 30 days. Results: The physical-chemical characterization of the extract showed adequate results and similar to those reported in the bibliography. The presence of phenols and / or tannins, flavonoids, free amino acids, alkaloids, saponins and reducing sugars was detected. Phenolic content: 12.7 mg EAG / gES and flavonoid content: 6.84 µgQE / mg. The design of the experiment showed a significant decrease in pH when working at high concentrations of sucrose and / or high temperatures, in the refractive index when working at high temperatures and in density when the concentration of sucrose is low. In the physical stability study, it was observed that when the sucrose concentration is 65%, the pH values at 30 days are significantly lower than at time zero. Conclusions: The formulations that present 20 and 10% aqueous extract respectively, 85% sucrose and are made at room temperature show encouraging results.
Resumen
Introducción: En este trabajo se desarrollan estudios para la formulación de un jarabe con el extracto acuoso de capraria biflora L. Métodos: Caracterización físico-química del extracto acuoso: sólidos totales, índice de refracción, densidad, pH, análisis capilar, características organolépticas, tamizaje fitoquímico y contenido fenólico y de flavonoides. Diseño de experimento 23 para la formulación y elaboración del jarabe (extracto acuoso al 10 y 20 %, sacarosa al 65 y 85 % y técnica de elaboración a temperatura ambiente y 500C, empleándose como variables respuestas el índice de refracción, la densidad relativa y el pH). Se evaluó la estabilidad física por 30 días de los jarabes formulados. Resultados: La caracterización físico-química del extracto mostró resultados adecuados y similares a los reportados en la bibliografía. Se detectó la presencia de fenoles y/o taninos, flavonoides, aminoácidos libres, alcaloides, saponinas y azúcares reductores. Contenido fenólico: 12.7 mg EAG/gES y contenido de flavonoides: 6.84 µgQE/mg. El diseño de experimento evidenció disminución significativa del pH cuando se trabajó a altas concentraciones de sacarosa y/o altas temperaturas, del índice de refracción cuando se trabajó a altas temperaturas y de la densidad cuando la concentración de sacarosa es baja. En el estudio de estabilidad física se apreció que cuando la concentración de sacarosa se encuentra al 65 % los valores de pH a los 30 días son significativamente menores que a tiempo cero. Conclusiones: Las formulaciones que presentan 20 y 10 % de extracto acuoso respectivamente, 85 % de sacarosa y se elaboran a temperatura ambiente muestran resultados alentadores.
About The Speaker
MsC. Miguel Angel Alba de Armas