VIII Symposium "Design, Obtaining and Development of Drugs" "SICF"

VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

SICF

VIII Symposium "Design, Obtaining and Development of Drugs"

Microencapsulation of Peppermint L. Essential Oil.

Abstract

Problem: Essential oils are unstable volatile compounds that can suffer degradation due to the effect of light, which leads to oxidation and volatilization, if they are not protected from environMenthal factors. Objective: The objective of the work was to design the microencapsulation process of Peppermint L. essential oil, in a polymer matrix, through spray drying in a Buchi mini dryer, model B 191. Methodology: A 22 factorial design was carried out whose variables of study were the inlet and outlet temperatures of the equipment, on a laboratory scale, and the process performance as a response variable. Results and discussion: The use of gum arabic and maltodextrin DE < 20 as natural encapsulating agents was confirmed, establishing the working temperature of 140/80 °C. Spherical particles of microencapsulated peppermint L. oil were obtained, with the organoleptic characteristics described in the literature. Conclusion: The yield obtained was considered adequate for this type of process for obtaining microcapsules.

Resumen

Problemática: Los aceites esenciales son compuestos volátiles inestables que pueden sufrir degradación por efecto de la luz, lo que conlleva a la oxidación y volatilización, si no son protegidas de los factores ambientales. Objetivo: El objetivo del trabajo fue diseñar el proceso de microencapsulación de aceite esencial de Mentha piperita L., en una matriz polimérica, a través del secado por aspersión en un minisecador Buchi, modelo B 191. Metodología: Se realizó un diseño factorial 22 cuyas variables de estudio fueron la temperatura de entrada y la de salida del equipo, a escala de laboratorio, y como variable respuesta el rendimiento del proceso. Resultados y discusión: Se corroboró el uso de la goma arábiga y la maltodextrina DE < 20 como agentes encapsulantes naturales, lográndose establecer la temperatura de trabajo de 140/80 °C. Se obtuvieron partículas esféricas de aceite de Mentha piperita L. microencapsulada, con las características organolépticas descritas en la literatura. Conclusión: El rendimiento obtenido se consideró adecuado para este tipo de proceso de obtención de microcápsulas.

About The Speaker

Antonio Nogueira Mendoza

Mr. Antonio Nogueira Mendoza

CIDEM Flag of Cuba

Discussion

Practical Info
Póster digital
November 14, 2023 5:24 PM
15 minutes
Sala Polivalente A
Authors
Mr. Antonio Nogueira Mendoza
José Raúl Pérez Mora
Maria Lidia González Sanabia
Elieser Hernández Sarmiento
Dr. Nilia de la Paz Martin-Viaña
Keywords
Pharmaceutical Food Industry
Tecnología
aceite esencial
encapsulasión
encapsulation
essential oil
industria farmacéutica alimentaria
technology
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