Executive Secretary
XIII International Conference on Business Studies
CICE 2025
XI Conference on Business Economics
Abstract
Cozumel faces challenges in the conservation of marine resources and the promotion of sustainable fishing practices, challenges linked to the overexploitation of marine resources, market competition, and the limited integration of value chains that generate greater economic and social benefits for fishing communities. This paper presents findings aimed at identifying the prior knowledge, perceptions, and attitudes of different demographic groups toward sustainable fishing and the responsible consumption of local fisheries products. Through a mixed methodological approach, a diagnosis was obtained of the barriers and opportunities for the consolidation of productive linkages in island fishing.
Although there is general recognition of the importance of sustainable fishing and its differentiating value, there are areas of opportunity related to knowledge of traceability practices, certifications, and socio-environmental benefits, limiting willingness to pay and the differentiation of local products. In addition, opportunities were identified to integrate cooperatives, seafood processing companies, businesses, and the tourism sector under commercial innovation and promotion schemes, thus aligning this commercial activity with the Sustainable Development Goals and the goals of Plan Mexico in agribusiness, sustainability, and regional development.
By integrating these findings, along with the proposed productive linkage strategies, the objective is to strengthen the competitiveness of Cozumel's fishing sector, with the goal of improving fishermen's incomes and ensuring the sustainable extraction of marine resources, thereby contributing to food security and the island's economic development.
Resumen
Cozumel enfrenta desafíos en la conservación de recursos marinos y en la promoción de prácticas pesqueras sostenibles, retos vinculados a la sobreexplotación de recursos marinos, la competencia del mercado y la limitada integración de las cadenas de valor que generen mayor beneficio económico y social para las comunidades pesqueras. Este trabajo presenta hallazgos orientados a identificar los conocimientos previos, percepciones y actitudes de diferentes grupos demográficos hacia la pesca sostenible y el consumo responsable de los productos pesqueros locales. A través de un enfoque metodológico cuantitativo se obtuvo un diagnóstico de las barreras y oportunidades para la consolidación de encadenamientos productivos de la pesca insular.
Aunque existe un reconocimiento general sobre la importancia de la pesca sostenible y su valor diferenciador, se presentas áreas de oportunidad referentes al conocimiento de las prácticas de trazabilidad, certificaciones y beneficios socioambientales, limitando la disposición de pago y la diferenciación de productos locales. Además, se identificaron oportunidades para integrar cooperativas, empresas procesadoras de mariscos, comercios y al sector turístico bajo esquemas de innovación comercial y promoción de estos, alineando así esta actividad comercial con los Objetivos de Desarrollo Sostenible y las metas del Plan México en agroindustria, sostenibilidad y desarrollo regional.
Con la integración de estos hallazgos junto con la propuesta de estrategias de encadenamiento productivo se propone fortalecer la competitividad del sector pesquero de Cozumel, con la finalidad de mejorar los ingresos de los pescadores y garantizar la extracción sostenible de los recursos marinos, contribuyendo así a la seguridad alimentaria y al desarrollo económico de la isla.
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Dr. Oscar Martínez-González

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