Executive Secretary
XIII International Conference on Business Studies
CICE 2025
XI Conference on Business Economics
Abstract
Problem: The “Osvaldo Herrera” Packing Unit in Camajuaní, part of the Villa Clara Meat Company, has implemented a costing system that doesn't adapt to current reality, especially for meat and non-meat raw material inputs. This makes it impossible to analyze the relevant deviations.
Objective: To improve the process-based costing system at the "Osvaldo Herrera" Packing Unit in Camajuaní, part of the Villa Clara Meat Company.
Methodology: The research process employs methods and techniques such as the systemic approach; the logical-historical approach; the analytical-synthetic approach; document review; interviews; triangulation; expert consultation; scientific observation; and statistical-mathematical methods.
Results and Discussion: Conceptual elements regarding cost and process cost systems were theoretically analyzed. It was determined that if the cost system is improved and variances in the actual cost of products are analyzed, the organization will have an effective costing tool that contributes to analysis and decision-making in economic, financial, and production management.
Conclusions: It is proposed to improve the Cost System, analyzing the causes of deviations from the actual cost of the product, with positive results due to the feasibility of the proposal, its formal quality and relevance.
Resumen
Problemática: La UEB Empacadora “Osvaldo Herrera” de Camajuaní, perteneciente a la Empresa Cárnica Villa Clara tiene implementado un Sistema de Costo que no se ajusta a la realidad actual; sobre todo en los insumos de las materias primas cárnicas y no cárnicas. Lo anterior imposibilita realizar los análisis de las desviaciones pertinentes.
Objetivo: Perfeccionar el Sistema de Costo por procesos en la UEB Empacadora “Osvaldo Herrera” de Camajuaní, perteneciente a la Empresa Cárnica Villa Clara.
Metodología: Durante el proceso investigativo se utilizan métodos y técnicas como: el enfoque sistémico; el histórico lógico; el analítico-sintético; la revisión documental; la entrevista; la triangulación; la consulta a expertos; la observación científica y métodos estadístico-matemáticos.
Resultados y discusión: Se analizaron teóricamente elementos conceptuales acerca del costo y los Sistemas de Costo por proceso, determinándose que si se perfecciona el Sistema de Costo y se analizan las variaciones del costo real de los productos, entonces la entidad contará con una herramienta de costeo efectiva que contribuya al análisis y la toma de decisiones en la gestión económica-financiera y productiva.
Conclusiones: Se propone perfeccionar el Sistema de Costo, analizando las causas de las desviaciones con el costo real del producto, con resultados positivos por la factibilidad de la propuesta, la calidad formal y pertinencia del mismo.
About The Speaker
Lic. Maduan Rodríguez Rodríguez

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