XIII Conference "Chemical Engineering: Development, potentials and challenges" "SIIQ"

VIII International Symposium on Chemistry and Pharmaceutical Sciences

SIIQ

XIII Conference "Chemical Engineering: Development, potentials and challenges"

Analysis of the factors involved in the quality of artisan ice cream.

Abstract

Problem: Failure to comply with quality standards and excessive spending on

raw materials due to alterations in the values of the quality indices of artisanal

ice cream, manifests itself in affectations of the quality indices of the finished

product, which causes economic losses, increase in the cost of production and

therefore low profitability of the production process.

 Objective: Analyze the different norms, factors and quality specifications that

influence the optimization of the production process of artisanal ice cream in the

Club Santiago mini-plant, in the Santiago de Cuba province.

 Methodology: 30L of ice cream were manufactured to know the relevance and

influence of the operation and quality standards, as well as the quality variables

involved in the production process. The organoleptic analysis was made

together with the statistical interpretation of the results.

 Results and discussion: The component with the greatest influence on the cost

structure is the raw material (47.87%), so rigorous weighing and its correct

addition must be taken into account in the manual mixing process. When

carrying out all the statistical regulations, it was verified that the fat percentage

quality index is under statistical control if the operation and quality standards

established for ice cream production are met.

Conclusions: Compliance with equipment operation standards and correct

weighing of the raw material are two factors that ensure the quality of artisanal

ice cream.

Resumen

Problemática: El incumplimiento de las normas de calidad y el gasto excesivo

de materia prima debido a alteraciones en los valores de los índices de calidad

del helado artesanal, se manifiesta en afectaciones de los índices de calidad del

producto terminado lo que provoca pérdidas económicas, aumento del costo de

producción y por ende baja rentabilidad del proceso productivo.

 Objetivo: Analizar las distintas normas, factores y especificaciones de calidad

que influyen en la optimización del proceso productivo de helado artesanal en la

miniplanta del Club Santiago, de la provincia Santiago de Cuba.

 Metodología: Se fabricaron 30L de helado para conocer la relevancia e

influencia de las normas de operación y calidad, además de las variables de

calidad que intervienen en el proceso productivo. Se hizo el análisis

organoléptico en conjunto con la interpretación estadística de los resultados.

Resultados y discusión: El componente de mayor influencia en la estructura de

costo es la materia prima (47.87%) por lo que hay que tener en cuenta la pesada

rigurosa y la correcta adición de esta en el proceso de mezclado manual. Al

realizar todas las regulaciones estadísticas se comprobó que el índice de calidad

porciento de grasa se encuentra bajo control estadístico si se cumplen las normas

de operación y calidad establecidas para producción de helado.

 Conclusiones: El cumplimiento de las normas de operación de los equipos y

correcto pesado de la materia prima son dos factores que aseguran la calidad del

helado artesanal.

About The Speaker

Yasmin Zaldivar Montes de Oca

Yasmin Zaldivar Montes de Oca

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Practical Info
Póster digital
Spanish / Español
November 14, 2023 5:47 PM
15 minutes
SALA A
Authors
Yasmin Zaldivar Montes de Oca
Jorge Luis Montero Bizet
Alejandro del Arco de la Paz
Keywords
normas de operación; cremosidad; pasteurizador-fabricador de helado; temperatura; calibración.
operation rules; creaminess; pasteurizer-maker of ice cream; temperature; calibration.
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