10th Conference on Business Economics

13rd International Conference on Business Sciences

10th Conference on Business Economics

Components of a government information system on food-nutritional security in Villa Clara

 The complexity of the problem of food-nutritional security is determined by socio-economic, nutritional, demographic, cultural and environmental factors. Thus, to guarantee it to the population, a rigorous analysis of various variables must be carried out, in order to conceive documented actions on scientific-technical bases that contribute to greater effectiveness. In this case, through a permanent and updated information system for the management of knowledge on the subject in Villa Clara, Cuba, it is possible to generate, analyze and disseminate quality and timely information, in order to influence the design, implementation processes. and evaluation of public policies, in line with the provisions of the Food Sovereignty and Nutritional Education Plan and Law 148/2022. It would provide essential inputs for monitoring, decision-making, rationalization of efforts and resources, and optimal evaluation of policies. The objective of the work is: to identify the main components for an information system on food-nutritional security in Villa Clara. It is based on the perspective of dialectical materialism and the use of theoretical level methods such as logical and historical and analytical-synthetic. At the empirical level, document analysis was used. The following are identified among the fundamental components: the indicator subsystem, the monitoring methodology and the data collection instruments. From them arises the need to have institutionalized methodological processes to generate and analyze information with a systemic approach and define the responsibilities of the data generators.

 La complejidad del problema de la seguridad alimentario-nutricional está determinada por factores socio-económicos, nutricionales, demográficos, culturales y medioambientales. De tal manera, para garantizarla a la población, se debe realizar un análisis riguroso de diversas variables, a fin de concebir acciones documentadas sobre bases científico-técnicas que contribuyan a una mayor efectividad. En este caso, mediante un sistema de información permanente y actualizado para la gestión del conocimiento sobre la materia en Villa Clara, Cuba, es posible generar, analizar y difundir información de calidad y oportuna, a fin de incidir en los procesos de diseño, implementación y evaluación de las políticas públicas, en consonancia con lo establecido en el Plan de Soberanía Alimentaria y Educación Nutricional y la Ley 148/2022. Aportaría insumos indispensables para el monitoreo, la toma de decisiones, la racionalización de esfuerzos y recursos y la evaluación óptima de las políticas. El trabajo tiene como objetivo: identificar los principales componentes para un sistema de información sobre seguridad alimentaria-nutricional en Villa Clara. Se basa en la perspectiva del materialismo dialéctico y el uso de métodos del nivel teórico como el lógico e histórico y el analítico-sintético. Del nivel empírico se empleó el análisis de documentos. Se identifican entre los componentes fundamentales: el subsistema de indicadores, la metodología del monitoreo y los instrumentos de recolección de datos. De ellos se deriva la necesidad de contar con procesos metodológicos institucionalizados para generar y analizar información con un enfoque sistémico y definir las responsabilidades de los generadores de los datos. 

About The Speaker

Antonio Ariel Álvarez Villa

Antonio Ariel Álvarez Villa

Gobernación Provincial Villa Clara Flag of Cuba

Discussion

Practical Info
Spanish / Español
November 14, 2023 2:59 PM
15 minutes
Sesión Virtual
Authors
Antonio Ariel Álvarez Villa
Zulma Donelly Ramírez Cruz
Keywords
food-nutritional vulnerability
indicators
monitoring; decision making; public politics.
vulnerabilidad alimentario-nutricional; indicadores; monitoreo; toma de decisiones; políticas públicas.
Documents