Context analysis for the Integrated Management System in the Fishing Company PESCASAN.

Abstract

The Santiago de Cuba Fishing Company, intends to contribute to the country's income from exports directed to the European market, highly demanding in terms of the quality and safety of the products and the environmental impact of the production process. Faced with such a challenge, several shortcomings are revealed, among which the lack of an updated strategic diagnosis stands out, which provides a solid basis for the design of the integrated management system according to ISO Standards, which affects negatively in the establishment of objectives and effective strategies. The present work aims to carry out the analysis of the entity's context. Was used the SWOT matrix´s general methodology, complemented with group work techniques and the use of the MICMAC software for the structural analysis of the variables. The results obtained made it possible to identify the main internal and external factors with a direct impact on the design of the integrated quality, safety and environmental management system, the variables that represent bets for the future in the short, medium and long term and around the which should develop the objectives and strategies, as well as the risks associated with them. The contribution focuses on the identification of the interrelationships between the system variables and their possible evolution within the framework of the requirements for the design of the integrated management system in the entity.

Resumen

La Empresa Pesquera Santiago de Cuba, se propone contribuir a los ingresos del país por concepto de exportaciones dirigidas al mercado europeo, altamente exigente en cuanto a la calidad e inocuidad de los productos y el impacto medioambiental del proceso productivo. Ante tal reto se ponen de manifiesto varias insuficiencias, entre las que destaca la carencia de un diagnóstico estratégico actualizado, que aporte una sólida base para el diseño del sistema integrado de gestión según Normas ISO, lo cual incide de forma negativa en el establecimiento de objetivos y estrategias efectivas. Por ello, el presente trabajo tiene como objetivo realizar el análisis del contexto de la entidad. Se utilizó la metodología general para la conformación de la matriz DAFO, complementada con técnicas de trabajo en grupo y la utilización del software MICMAC para el análisis estructural de las variables. Los resultados obtenidos permitieron identificar en la organización de referencia, los principales factores internos y externos con incidencia directa en el diseño del sistema integrado de gestión de la calidad, inocuidad y el medio ambiente, las variables que representan apuestas para el futuro a corto, mediano y largo plazo, en torno a las cuales se deberán elaborar los objetivos y estrategias, así como los riesgos asociados a ellas. La contribución se centra en la identificación de las interrelaciones entre las variables del sistema y su posible evolución en el marco de los requerimientos para el diseño del sistema integrado de gestión de la entidad.

About The Speaker

Aygul Alsina Molaniazova

Ing. Aygul Alsina Molaniazova

UO Flag of Cuba
Practical Info
Presentation
Spanish / Español
November 26, 2021 1:50 PM
15 minutes
L13
Authors
Ing. Aygul Alsina Molaniazova
Dr. C. Amílcar Roldán Ruenes
Dr. C. Waldo Pérez García
M. Sc. Aurora Chad Rubio Álvarez
Keywords
análisis de contexto
calidad
context analysis
environment
food safety.
inocuidad de los alimentos.
integrated management system
medio ambiente
quality
sistema integrado de gestión