Executive Secretary

XI International Workshop on Hospitality and Tourism (HOTELTUR, 2025) "CICE 2025"

XIII International Conference on Business Studies

CICE 2025

XI International Workshop on Hospitality and Tourism (HOTELTUR, 2025)

Design of the Sustainable Balanced Scorecard for the Melia Las Dunas Hotel
Set Favorite

Abstract

The growing evolution that tourism activity has had on an international scale has conditioned the fact that the use of administrative management tools is increasingly necessary, which allow organizations an optimal development of their processes and activities. The guidelines approved in the VII Congress of the PCC referring to the business sphere, advocate control to promote the performance of state management, in the same way, guidelines are conceived for the conservation and care of the environment, such as the State Plan for Confronting Climate Change (Task Vida) approved in 2017. For these reasons, it is necessary to use the Sustainable Balanced Scorecard as a control instrument that allows aligning strategic objectives and transforming strategies into actions, in order to simplify the decision-making process. As a result of this research, a Sustainable BSC was designed for the "Melia Las Dunas" hotel, as a management control tool that facilitates efficient control of the hotel's operation, allows the redesign and improvement of key processes and stimulates business performance in a way sustainable. For this, the procedure proposed by Ernesto Llanes (2021) was selected for its novel and innovative character and the adaptability it presents for Cuban hotel companies in the current situation, which for its design and implementation consists of three phases. Methods and techniques such as direct observation, surveys, interviews and documentary analysis were used.

Resumen

La creciente evolución que ha tenido la actividad turística a escala internacional ha condicionado el hecho de hacer cada vez más necesarias el uso de herramientas administrativas de gestión, que permitan a las organizaciones un desarrollo óptimo de sus procesos y actividades. Los lineamientos aprobados en el VII Congreso del PCC referidos a la esfera empresarial, abogan por el control para promover el rendimiento de la gestión estatal, de igual forma están concebidas directrices para la conservación y cuidado del medio ambiente, como es el Plan de Estado para el Enfrentamiento al Cambio Climático (Tarea Vida) aprobado en el 2017. Por tales razones es preciso acudir al Cuadro de Mando Integral Sostenible como instrumento de control que permite alinear los objetivos estratégicos y trasformar las estrategias en acciones, en aras de simplificar el proceso de toma de decisiones. Como resultado de la presente investigación se diseñó un CMI Sostenible para el hotel “Meliá Las Dunas”, como herramienta de control de gestión que facilite un eficiente control del funcionamiento del hotel, permita rediseñar y mejorar los procesos claves y estimule el rendimiento empresarial de forma sostenible. Para ello, se seleccionó por su carácter novedoso e innovador y la adaptabilidad que presenta para las empresas hoteleras cubanas en la situación actual, el procedimiento propuesto por Ernesto Llanes (2021), el cual para su diseño e implementación consta de tres fases. Se emplearon métodos y técnicas como la observación directa, encuestas, entrevistas y el análisis documental.

About The Speaker

Maikel Andres Rodríguez Polanco

Maikel Andres Rodríguez Polanco

UEB Hotel Las Dunas Flag of Cuba


Discussion

Practical Info
No Presencial
Spanish / Español
October 23, 2025 9:30 AM
5 minutes
Hotel Grand Memories Cayo Santa María (Sala Virtual CICE 2025)
Authors
Maikel Andres Rodríguez Polanco
Keywords
control de gestión; mapa estratégico; perspectivas
management control; strategic map; perspectives
Documents